Sakushin Kai aikido

Aikido blog 19.05.2022

Aikido na filmu

Scena iz serije Tokyo Vice S01E01

Ne znam da li ste gladali (ili gledate seriju Tokyo Vice), ali po meni je fantastična. Ako volite krimi, dramu, trilere, onda je za dobra za vas.

U svakom slučaju glavni lik (koji živi u Japanu) vežba Aikido. U prvoj i osmoj epizodi ima nekoliko scena gde se radi Aikido na "borbeni" način.


Te Gatana

Te Gatana - demonstrira Koichi Tohei, majstor Aikidoa 10. dan

Te Gatana (ili tegatana ili Te Katana) je korišćenje ruke kao katane. Katana je japanski samurajski mač (vidi donju sliku):

Ovakav položaj ruke nije napet, a nije ni mlitav. Ovako postavljena ruka je veoma snažna (i nesavitljiva), a služi nam i kao "antena" preko koje osećamo pokrete protivnika. 

 


Kretanje

Bez obzira da li toga smo svesni ili ne, u životu se stalno dešava neka "borba". Kažem pod navodnicima jer se radi o borbi u širem smislu. Borba na relaciji roditelji-deca, šefovi-zaposleni, odnosi u braku, odnosi između vršnjaka...

Znači, mi se svakodnevno borimo. Da bi bili uspešniji u toj životnoj borbi, vežbamo Aikido kao osmišljeni način reakcije na razne životne situacije i probleme. 

A, da bi mogli da se borimo, moramo da se krećemo i moramo da dišemo. 

U Aikidou učimo kako da se najefikasniji krećemo tako da se uz minimum uložene energije postavljamo tako u odnosu na napadača (čitaj u odnosu na životne okolnosti) da sa lakoćom možemo da održimo ili postignemo kontrolu nad situacijom.

 


Drveni mač ili Bokken

Za vežbanje u Aikidou koristimo drvenu kopiju japanske katane koja se naziva Bokken (čitaj boken).

Praktično sve tehnike koje mogu da se urade bez oružja / rekvizita, mogu da se urade i sa rekvizitima, a posebno sa Bokkenom. 

Pokreti tada deluju elegantno i fluidno i lako zavaraju neupućenog gledaoca kao da tu ne postoji borilačka efikasnost (možete da probate 😁). 

 


Aikido u svakodnevnom životu

Skoro svima se dešava da smo ponekad neraspoloženi, preumorni ili mrzovoljni. Tada je najteže da ubedimo sebe da odemo na trening i dobro je da imamo nekog ko će nas malo pogurati (prijatelja ili prijateljicu s kojima vežbamo).

Za 25 godina koliko sam u Aikidou, nikada nisam video nekog da se oseća lošije posle treninga, da bude manje raspoložen ili više mrzovoljan. Nikad!

Naime, u prirodi samog Aikidoa je napredak, poboljšanje i sklad. Kada uradimo već samo nekoliko vežbi na treningu počinjemo da se osećamo bolje.

Zašto?

Zato što time radimo na sebi. Najčešće do kraja treninga razvijemo osmeh i energičnost koja nas drži od nekoliko sati do nekoliko dana. 

 


"Aikido je sačinjen od harmoničnih pokreta, stvarno lepih za videti i zaista prelepih za osetiti."

Stiven Sigal, glumac i majstor Aikidoa 7. dan 


Treninzi su utorkom i četvrtkom od 17:45-19:00h u sali na II spratu u ul. Dostojevskog 1 u Kruševcu.

Dođite 5-10 minuta ranije da bi se presvukli i na vreme počeli trening.

Ovaj imejl možete poslati nekome za koga mislite da ga ovo zanima.